Ben jij ook overgestapt op het eten en drinken van koolhydraatarme gerechten? Dan ben je lang niet de enige Nederlander die door middel van voeding aanpassingen wil doen aan zijn of haar gezondheid. Koolhydraatarme recepten doen veel meer dan je helpen afvallen. Zo kun je er veel gezondheidsvoordelen uit halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lagere bloeddruk en een verlaging van je cholesterol? Of suikerziekte en de aanleg daarvoor? Je verkleint de kansen om suikerziekte te ontwikkelen door je aan een koolhydraatarm dieet te houden. Uiteindelijk word je dus een gezonder mens en daarmee een gelukkiger mens. In dit artikel bespreken we 5 ingrediënten die je kunnen helpen om af te vallen en die prima passen in een koolhydraatarm dieet.

Noten en zaden
Deze categorie wordt vaak vergeten als het om koolhydraatarme recepten gaat. En dat is jammer, want noten en zaden kunnen een echte toevoeging zijn voor elke maaltijd. Noten en zaden leveren heel veel eiwitten en zijn om die reden ook perfect te gebruiken in een eiwitrijk dieet. Noten en zaden leveren veel energie. Je kan ze onbeperkt gebruiken, zolang ze maar niet bewerkt zijn. Dus je moet de natuurlijke, onbewerkte variant van noten en zaden gebruiken. Denk aan walnoten, hazelnoten, beukennoten en zaad als chiazaad en lijnzaad. Heerlijk om zo uit de hand te snoepen, maar ook perfect passend bij vlees- en visgerechten of in smoothies of salades.

Vlees en gevogelte
In vlees en gevogelte zitten heel veel eiwitten. Die eiwitten zijn eigenlijk de beste vervanger voor koolhydraten die je je kan wensen, want eiwitten helpen je niet alleen spiermassa aan te maken en sneller te herstellen, maar zorgen ook nog eens voor veel energie en een continu gevoel van verzadiging. Vlees en gevogelte mogen dan ook zeker niet ontbreken op een koolhydraatarm dieet en je kan hier ook eindeloos mee variëren. Bijvoorbeeld in combinatie met groenten, fruit en noten en zaden. Vlees en gevogelte gaan ook prima door salades heen. Schroom dus niet om een lekkere maaltijdsalade samen te stellen van reepjes kip en rundvlees met noten en zaden erdoor heen.

Vis
Behalve eiwitten levert vis heel veel andere gezonde stoffen. De bekendste daarvan is het omega 3 vetzuur, die je lichaam vitaal en gezond houdt. Omega 3 kun je normaal gesproken ook slikken in capsules en dat geeft al aan dat er veel vraag naar is. Wanneer je vis toevoegt aan je dieetplan kun je er van uit gaan dat je een koolhydraatarm gerecht op tafel zet. Zeker als je weet hoeveel vissen je kunt eten. De kaart is dan bijna eindeloos, evenals de mogelijkheid aan variatie.

Fruit
Fruit is een lekkere, zoete toevoeging aan bijvoorbeeld een salade of een vlees- of visgerecht. Zeker wanneer je geen aardappelen en rijst meer mag nuttigen (want die zijn echt niet toegestaan in een goed koolhydraatarm recept) kan het helpen om fruit op tafel te zetten. Je kan fruit dan als toevoeging gebruiken, maar ook gewoon los serveren. Lekkere fruitsoorten voor bij een maaltijd zijn bijvoorbeeld ananas en perzik. Die kunnen eigenlijk overal wel bij. Maar je kan ook ananas en perzik gebruiken als basis voor een gerecht.

Groenten
Altijd passend zijn groenten. Het Voedingscentrum beveelt aan om 2 ons per dag te eten. Met groenten kun je het eigenlijk niet verkeerd doen. Groene groenten, witte groenten of rode groenten maakt eigenlijk niet uit, want er zitten geen ongezonde (enkelvoudige) koolhydraten in. Je kan dan ook lekker spelen met groenten. Combineer ze vooral met vlees en vis en geniet van de veelzijdigheid in smaak die je op je bord hebt. Groenten zijn overigens ook prima als toevoeging door een salade of groene smoothie, waardoor je er nog meer mee kan bereiken.

5 koolhydraatarme ingrediënten die niet mogen missen in een koolhydraatarm dieet

Je zou ook interesse kunnen hebben in