Het is een fase in het leven van iedere ouder. Je kind die begint te roepen dat hij of zij dingen niet lust. Als ouder weet je natuurlijk hoe belangrijk het is om groente te eten, maar bij je kindje gaat er er niet in als je zegt dat het belangrijk is; want het moet lekker zijn. Gelukkig is er hoop! Er zijn namelijk genoeg trucjes en tips om je kind gewoon zijn dagelijkse portie groente en fruit binnen te laten krijgen.

 

Wees er vroeg bij

Het leren eten van verschillende dingen, begint al in de kraamtijd. Natuurlijk zijn baby’s eerst zoet met melk, maar zodra ze klaar zijn om vast voedsel te eten is het goed om je kind met zo veel mogelijk smaken kennis te laten maken. En geef vooral niet op als het de eerste keer niet lukt. Geef eerst wat andere smaken en kom dan terug naar een eerdere die toen misschien niet aansloeg.

 

Vooral niet dwingen

“Als je groente niet op is, mag je ook geen toetje”. Waarschijnlijk heb je zelf ook dingen die je vroeger niet lekker vond, maar nu wel prima te eten vind. Dit komt omdat je moet wennen aan smaken. Ook kinderen moet je de tijd gunnen om te wennen aan smaken. Door je kind te dwingen om groente te eten en anders te straffen, komt er een negatieve sfeer om heen te hangen en zullen ze minder snel geneigd zijn iets opnieuw te proberen.

 

Monkey sees, monkey does

Belangrijk is om zelf het goede voorbeeld te geven. Kindjes bestuderen hun omgeving en zijn erg goed in het na-apen van allerlei dingen. Als jij als ouder altijd netjes je groenten eet, wil je kind dit de normaalste zaak van de wereld vinden en ook eerder groente eten als nadoenerij.

 

Maak het leuk

Een stuk broccoli op een saai wit bord, is niet erg aantrekkelijk. Zorg dat het leuk wordt om iets te eten. Maak bijvoorbeeld vormpjes van groentes op het bord. Een lachend gezichtje, een hartje of een diertje maakt het eten opeens leuk. Een andere manier is om leuke namen te bedenken voor verschillende groentes. Zo kun je broccoli of bloemkool boompjes noemen of zijn doperwtjes kleine knikkers. Je kunt zo creatief zijn als je wilt. Zo krijgt het eten een veel positievere lading en wordt het eten van groente veel interessanter.

 

Laat ze chef-kok spelen

Deze tip valt ook in het kader van het leuk maken. Laat je kinderen helpen in de keuken en je persoonlijke chef-kok zijn. Kinderen willen liever iets eten dat ze zelf hebben uitgekozen en hebben gemaakt. Het avontuur kan je al laten beginnen in de supermarkt. Laat je kind iets uitzoeken wat jullie samen gaan bereiden. Als het gerecht later weer op tafel komt, zal er een goede herinnering aanhangen en zal het minder moeilijk zijn om het opnieuw te laten eten.

 

Blenderen maar!

Heb je geen tijd om extra moeite in een gerecht te stoppen door een strak schema? Pak dan de blender erbij en hak alle groente zo klein, dat het niet meer opvalt of uit het gerecht te vissen is. Deze kleine stukjes groente kun je door een pastasaus mengen, door een burger kneden of gewoon door de rijst roeren. Op die manier heeft je kind vaak niet eens door dat het groente is en zal lekker van het gerecht smikkelen. Het is een beetje stiekem, maar de gezondheid van je kind is ook belangrijk.

“Bah, dat lust ik niet!”

Je zou ook interesse kunnen hebben in