Je hebt bier, wijn, sterke dranken en allerlei soorten mixdrankjes. Maar er zijn ook gedistilleerde dranken, om het makkelijk te houden zeggen we ook wel gewoon gedistilleerd. Destillatie is een scheikundig proces waarbij twee of meer stoffen worden verdampt. Deze twee stoffen worden in een oplossing gescheiden door het verschil in de twee kookpunten. Een alcoholische drank is pas een echte gedistilleerde drank wanneer het alcoholpercentage 15% of meer is. In het proces van destillatie wordt de alcohol verdampt, maar niet het water. De damp die er van af komt, wordt opgevangen en daarna weer vloeibaar gemaakt. Na dit proces ligt het alcoholpercentage veel hoger dan dat hij eigenlijk had, 15% of hoger dus. Gedistilleerde dranken worden ook gebruikt om te flamberen of om eten en sauzen op smaak te brengen.

Verschillende soorten gedistilleerde dranken

Bij een gedistilleerde drank denken de meeste mensen al snel aan jenever of rum. Maar er zijn veel meer soorten dranken die gedistilleerd zijn. Zo is Cognac een bekende gedistilleerde drank. Cognac is een streek in Frankrijk, zo’n 100 km van Bordeaux. In deze streek wordt de echte Cognac gemaakt. Cognac is een destillaat van witte wijn, de witte wijn zelf is niet heel bijzonder. Maar wanneer deze door het destillatieproces is geweest, zijn mensen er ineens dol op. Uit graan en aardappelen worden ook verschillende soorten gedistilleerde dranken gemaakt, zoals whisky, bourbon, jenever, gin, wodka en rum. Deze dranken hebben een alcoholpercentage van 30% of meer. Dan zijn er ook nog gedistilleerde dranken uit diverse soorten vruchten, kruiden, zaden of planten. Dit zijn onder andere kersenbrandenwijn, grand marnier, calvados en poire William.

Een gedistilleerde drank in een cadeaupakket

Een gedistilleerde drank drink je niet zoals bier of wijn. Een drankje zoals een whisky of bourbon drink je in mooie glazen, ook wel whiskyglazen genoemd. Deze glazen zijn vrij breed, maar zeer geschikt voor gedistilleerde dranken om uit te drinken. Met een gedistilleerde drank is het ook fijn om ijsklontjes in het glas te doen. Heb je binnenkort een feestje en wil je een origineel cadeau geven? Geef dan een whisky pakket van Dranktotaal cadeau. Met een cadeau als deze zit je nooit fout. Zo’n pakket kun je samenstellen met wat snacks en mooie glazen. Je kunt kiezen voor twee of vier glazen. Wanneer je een whisky pakket cadeau geeft zeg je met andere woorden: ‘zullen we een drankje doen?’ en wie zegt daar nou nee tegen? Een cadeaupakket kun je hier vinden

Het destillatie proces van alcoholhoudende dranken

Je zou ook interesse kunnen hebben in