Veel belangstelling voor biologische wijnen
Er is tegenwoordig veel belangstelling en veel verwarring over biologische wijnen. De interesse komt voort uit de toenemende aanwezigheid van wijnen in de winkelrekken die een biologisch alternatief willen bieden voor de conventionele wijn. De etikettering van deze wijnen is niet altijd even duidelijk en leidt tot verwarring. Daarom willen we graag wat meer uitleg geven over welke wijnen echt biologisch genoemd mogen worden.

De biologische teelt
Druiventeelt is zoals de meeste andere landbouw organisch van origine. Maar net zoals de meeste andere landbouwbedrijven zijn de meeste wijngaarden vandaag de dag niet echt biologisch. Om echt biologisch te zijn moet er bij de teelt van de druiven rekening gehouden worden met regelgeving daaromtrent. De biologische teelt vermijdt chemische meststoffen, pesticiden, fungiciden en herbiciden, alsook het verspreiden van koper en zwavel over de wijngaarden. Een verordening van de Europese Unie bepaalt dat alleen levensmiddelen, dus ook wijn, die ten minste 95 % biologische ingrediënten bevatten het biologische logo mogen gebruiken. Daarnaast is er nog het AB-logo dat eigendom is van de Franse staat. Het staat voor ‘Agriculture Biologique’. Producten kunnen worden gemerkt met dit merkteken als ze ten minste 95 procent organische componenten bevatten, werden geproduceerd of verwerkt in de EU, en werden gecertificeerd door een van de controle-instanties geaccrediteerd door de staat agentschap.

Hoe biologische is jouw wijn
Veel wijnen die het label ‘biologisch’ dragen zijn eigenlijk gemaakt met conventionele methoden, alleen de druiven zijn biologisch. De Europese wetgeving laat toe dat de wijn niet op een biologische maar op een conventionele manier geproduceerd wordt. Zo worden het machinaal oogsten, het gebruik van enzymen en de toevoeging van sulfieten, zuren en tannine toegestaan. Biologische wijnen produceren is een visie en wordt niet altijd weergegeven op een etiket. Een echte biologische wijn moet gemaakt zijn met druiven die niet alleen biologische geteeld zijn maar ook:
• Met de hand geoogst zijn
• Heel snel naar de wijnmaker geleverd worden
• Gefermenteerd worden op wilde gisten
• Lage of helemaal geen sulfieten bevatten.

Hoe kan je ze herkennen
Een wijn gemaakt van biologische druiven en op een biologische manier geproduceerd smaakt anders dan de conventioneel geproduceerde wijn die een palet aan standaard aroma’s bevat. Een natuurlijke wijn is in wezen gegiste druivensap. Het is een van de alternatieven voor de standaardisering van de smaak. Van echte biologische wijn mag je ook geen hoofdpijn krijgen omdat de toevoeging van sulfieten de grote oorzaak is van de hoofdpijn. Je zal dus zelf een beetje op zoek moeten naar wijnen die goed voor je zijn en meer smaak hebben. Je zal ongetwijfeld meer gevarieerde smaken ontdekken. Om te beginnen moet je in ieder geval kiezen voor een wijn met het label “biologisch”, op die manier ben je al zeker dat de druiven biologisch zijn. Daarna moet je verder uitzoeken of het productieproces ook helemaal biologisch verlopen is als je gaat voor echte biologische wijn.

 

Biologische wijnen

Je zou ook interesse kunnen hebben in