Wij krijgen regelmatig te vraag of het slim is pannen aan te schaffen met een anti-aanbaklaag. Op het internet kun je hier verschillende theorieën over lezen, wat het lastiger maakt om een beslissing te maken. Hieronder vind je feiten en fabels over pannen met anti-aanbaklagen, zodat je voor jezelf een beslissing kunt maken wat het beste is.

Wat is een anti-aanbaklaag precies?

Anti-aanbaklaag, eigenlijk zegt de naam het al. Een anti-aanbaklaag, vaak gemaakt van thermolon of teflon, is een laag dat voorkomt dat eten vast komt te zitten in de pan. Wanneer je flink aan het bakken bent, kan het natuurlijk al snel voorkomen dat eten vast komt te zitten in de pan, wat het lastiger maakt om de pan schoon te maken en schoon te houden. Er zijn veel Nederlanders die voor pannen met een anti-aanbaklaag kiezen, simpelweg omdat het makkelijker is deze schoon te houden.

Wat doet een anti-aanbaklaag met de smaak van het eten?

Eigenlijk niet zo heel veel. Wel is het lastiger om met een anti-aanbaklaag een krokant korstje te creëren, denk bijvoorbeeld aan gebakken aardappelen. Bij sommige gerechten zal je dus een pan moeten gebruiken zonder anti-aanbaklaag, omdat je juist het tegenovergestelde wilt bereiken. Je wilt juist dat het eten (een beetje) vast komt te zitten in de pan, zodat het een lekkere krokante laag krijgt.

Heeft een anti-aanbaklaag invloed op je gezondheid?

Dat hangt ervan. Pannen zijn er in allerlei soorten en maten en het verschil in prijzen is enorm groot. Wanneer je een goedkopere pan met anti-aanbaklaag koopt, is deze laag vaak gemaakt van teflon. Het probleem is dat telfon een relatief laag smeltpunt heeft, waardoor kleine stukje ijzer / metaal in je eten kan komen. Het is onduidelijk of dit ook invloed heeft op je gezondheid. Wanneer je dit liever voorkomt, is het beter om voor een pan zonder anti-aanbaklaag te kiezen of om voor pannen te kiezen waarbij de laag gemaakt is van thermolon of keramiek. Deze materialen kunnen vaak een stuk beter tegen hitte, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over kleine ijzeren stukjes in je eten.

Meer weten over het kopen van pannen? Neem een kijkje op pannen kopen. Hier vind je veel bruikbare informatie over pannen en daarnaast is dit de plek waar je pannen van goede kwaliteit kunt aanschaffen.

Pannen met anti-aanbaklaag kopen of zonder?

Je zou ook interesse kunnen hebben in