Een koolhydraatarm recept laat zich echt niet zo lastig bereiden als vaak gedacht wordt. Mensen hebben vaak het idee dat je heel goed moet kunnen koken om een koolhydraatarme maaltijd op tafel te zetten. Niets is minder waar. Aangezien de koolhydraatarme keuken flink aan het uitdijen is, is er voor iedere kok wel een gerecht te vinden. In dit artikel lichten we verder toe hoe je je kan voorbereiden op het maken van koolhydraatarme gerechten en waar je rekening mee dient te houden. Op die manier kan iedereen een volleerd koolhydraatarme kok worden.

 

Het begint met recepten

De start van koolhydraatarm koken is natuurlijk het vinden van de juiste recepten. Bijvoorbeeld op de website www.koolhydraatarmereceptengids.nl. Je vindt hier de meest uiteenlopende recepten om mee te beginnen. Van recepten voor heksenkaas tot zalmrollertjes met spinazie. Stuk voor stuk makkelijke recepten die voor de beginner heel duidelijk omschreven worden. Wanneer je meer baat hebt bij een kookboek, zijn er ook op internet talloze kookboeken te vertellen. Er is veel te vinden voor mensen die koolhydraatarm willen koken.

 

De ingrediënten

Ook over de ingrediënten is veel onduidelijk. Mensen denken vaak dat je ingewikkeld moet doen om aan koolhydraatarme ingrediënten te komen, maar niets is minder waar. Koolhydraatarme ingrediënten haal je gewoon in de supermarkt! Denk maar aan vlees en vis, of aan groenten en fruit. Ook noten en zaden (onbewerkt) kun je prima kopen in de supermarkt. Je hoeft dus niet naar allerlei speciaalzaken om koolhydraatarm te kunnen gaan koken.

 

Bereiding

De bereiding van koolhydraatarme gerechten kun je zo gecompliceerd maken als je zelf wilt. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Begin gewoon met makkelijke recepten en volg die stap voor stap op. Wees je er wel van bewust dat je – zeker als je net nieuw bent in de wereld van koolhydraatarm koken – niet zomaar een recept kan wijzigen zonder dat dit gevolgen heeft. Zo zal je niet de eerste zijn die een koolhydraatarm recept uiteindelijk dusdanig omgooit dat er juist heel veel koolhydraten in zitten.

Let er dus goed op dat je de richtlijnen die het kookboek je geeft, goed opvolgt. Experimenteren en zelf wat uitpluizen komt later wel, als je de kennis van koolhydraatarme voeding echt onder de knie hebt!

 

Oefening baart kunst

Fouten maken mag. Het is helemaal niet erg als je er niet helemaal uitkomt. Want wennen zal je zeker moeten. Niet alleen aan de smaak van sommige gerechten, maar ook aan de wijze waarop je aan het koken bent. Dan hebben we het over het gebruik van kokosolie of kokosvet, of het gebruik van maanzaadolie en dat soort zaken. Je zal moeten leren dat je margarine en andere botersoorten niet ongestraft kan toepassen in een koolhydraatarm recept, want dat zijn dus echt hele dikmakende producten.

 

Profiteer van de vele voordelen

De koolhydraatarme keuken wacht nu op jou. Je bent klaar om van al dat lekkers te gaan genieten en daarnaast nog eens te profiteren van allerlei voordelen. Want als je dacht dat koolhydraatarme recepten je alleen maar helpen bij het afvallen, kom je bedrogen uit. Hier een overzicht van de andere voordelen van het eten en drinken van koolhydraatarme recepten:

  • Verhoogde weerstand en beter immuunsysteem;
  • Verminderd risico op hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes type 2);
  • Verlaging van zowel je bloeddruk als de cholesterolwaarde;
  • Glanzende haren, stralende huid en mooie haren en nagels;
  • Een gelukkiger gevoel, meer zelfvertrouwen en vitaliteit.

Onderzoek toont steeds vaker aan dat mensen die een koolhydraatarm voedingspatroon volgen een stuk gezonder en gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Deze voordelen hebben daar zeker mee te maken.

Genoeg redenen dus om vandaag nog te beginnen aan het koken van je eerste koolhydraatarme maaltijd!

Kun je zelf koolhydraatarme recepten bereiden?

Je zou ook interesse kunnen hebben in