Veel mensen zien pizza als iets ongezonds (vooral door het vele vet en zout). Je kunt echter met een paar simpele aanpassingen ook gezonde pizza’s maken, die bijna net zo lekker (of misschien nog wel lekkerder) zijn! Hoe? Dat leggen wij uit!

Stap 1: de bodem

De eerste stap naar een gezonde pizza is de bodem. Omdat een pizza voor een groot deel uit de bodem bestaat, kun je op alleen dit onderdeel al veel verschil maken. In pizzadeeg wordt vaak veel olie toegevoegd. Dit is echter niet nodig, je kunt ook pizzabodems maken met veel minder of zelfs helemaal geen olie! Op deze manier bespaar je meteen een hoop vet. Gebruik je toch olie, kies dan voor een gezonde olie zoals extra vierge olijfolie.

Net als olie, wordt er in pizzabodems ook veel zout gebruikt. Zout is nou eenmaal nodig in een pizzabodem. Echter wordt er vaak veel teveel zout gebruikt. Ook met minder zout kan je een prima pizzabodem maken.

Een ander aspect van de bodem is het soort bloem/meel. Vaak wordt in pizzadeeg witte bloem gebruikt. Er zijn echter veel gezondere alternatieven, zoals volkoren tarwemeel en volkoren speltmeel! Deze bevatten veel meer voedingsstoffen dan gewone witte bloem.

Stap 2: de saus

Met de bovenstaande tips hebben we de pizzabodem al een stuk gezonder gemaakt. Het volgende onderdeel is de saus. Veel mensen gebruiken een kant en klare tomatensaus uit de winkel. Het is echter veel gezonder om de saus zelf te maken met verse tomaten! Op deze manier bevat je saus ook minder suiker. Naast tomatensaus zijn er tevens nog verschillende gezonde alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan tapenade of wortelsaus.

Stap 3: de toppings

Een pizza wordt natuurlijk afgemaakt door middel van de toppings. De meest gebruikte topping is kaas. Teveel kaas is echter ongezond, omdat het veel vet bevat. Gebruik daarom dus niet teveel kaas, of een gezonder alternatief (zoals feta, ricotta of geitenkaas).

De laatste tip is om lekker veel groenten te gebruiken op je pizza!

Geen zin om zelf een pizza te maken? Dan kun je altijd nog een pizza bestellen in Haarlem en omstreken of naar een pizza restaurant gaan.

Met deze tips maak je een gezonde pizza!

Je zou ook interesse kunnen hebben in