De knop is omgezet en je besluit je overgewicht aan te gaan pakken. De volgende stap is een mooi dieet schema. Zodat je precies weet wat je wel en niet gaat eten. Zo voorkom je dat je tijdens het lijnen in de verleiding komt om extra’s te gaan eten. Een dieet schema is ook handig om een stukje stress weg te nemen en maakt het mogelijk om je maaltijden te gaan plannen.

Een moment waar veel mensen, die aan het afvallen zijn, mee de fout in gaan is het boodschappen doen terwijl ze honger hebben. Stel je hebt niets in huis en je komt laat thuis omdat je in de file hebt gestaan. Nog even snel langs de supermarkt om wat eten te halen. Je bent al een beetje draaierig van de honger, dus kies je iets wat snel klaar is. Een kant-en-klaarmaaltijd bijvoorbeeld. Uitzonderingen daar gelaten zijn de meeste kant-en-klaarmaaltijden niet gezond en niet bevorderlijk als je wilt afvallen. Dit soort situaties, waarin je je afvaldoelstellingen frustreert, zijn te voorkomen met een goed dieet schema.

Soorten dieet schema’s

Nu kan je op internet veel dieet schema’s vinden. Een goede bron met dieet schema’s en nuttige informatie kan je bijvoorbeeld hier vinden. Wat aan de keuze van een dieet schema vooraf gaat is echter de keuze van een dieetvorm. Er zijn werkelijk honderden diëten waar je uit kunt kiezen maar als ze beter bestudeerd dan zal je zien dat ze in een paar hoofdgroepen in te delen zijn:

  • Vetarme diëten
  • Koolhydraatarme diëten
  • Eiwitrijke diëten
  • Crash diëten
  • Caloriearme diëten

De keuze van een dieet hangt op de eerste plaats af van je voedselvoorkeuren. Om een dieet te kunnen volhouden is het natuurlijk belangrijk dat deze is opgebouwd uit voedingsmiddelen die je wil en mag eten. Zo is een koolhydraatarm dieet geschikt voor mensen die graag vlees, vis, zuivel en eieren eten. Ben je bijvoorbeeld vegetariër of veganist dan is dit dieet niet de meest logische keuze.

Een crash dieet is geschikt voor mensen die in korte tijd veel gewicht willen verliezen maar is absoluut niet geschikt voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren. Bij een crashdieet kunnen tekorten aan micronutriënten ontstaan. Deze dieetvorm is daarom alleen maar geschikt om maximaal 2 weken te doen. Dit kan een uitkomst zijn als je snel wat kilo’s kwijt wil maar het is geen oplossing als er veel gewicht af moet. Dan moet je gaan denken aan een dieet wat langere tijd goed vol te houden is zonder dat dit schadelijk voor de gezondheid is.

Vetarme diëten zijn een beetje uit de gratie. Dit komt omdat modernere dieetvormen, zoals het koolhydraatarme dieet, betere resultaten geven terwijl het minder moeite kost om het vol te houden. Maar onder bepaalde (medische) condities kan een vetarm dieet wenselijk zijn.

Nadat je keuze voor passende dieetvorm is gemaakt is het zaak om een goed dieet schema hiervoor te zoeken. Een dieet schema schrijft je voor wanneer je wat eet. In het dieet schema vindt je de wat je op maandag als ontbijt moet eten, als lunch en als avondeten. In het dieet schema zullen ook de tussendoortjes opgenomen zijn, zodat je hiermee niet uit de bocht vlieg. De tussendoortjes zijn vaak de boosdoener voor het niet (tijdig) behalen van de afvaldoelstellingen. Tussendoortjes zijn namelijk vaak rijk aan toegevoegde suikers en verzadigde vetten.

Belangrijke aandachtspunten bij een dieet schema Het dieet schema geeft je weer wanneer je wat eet maar niet hoe je de gerechten klaar maakt. Het is daarom belangrijk dat je ook de beschikking hebt over de recepten die bij het dieet schema horen. Als je precies weet hoe je een gerecht moet klaar maken dan scheelt dit weer stress en tijd.

Voor het behalen van je doelstellingen is het belangrijk dat je het dieet schema precies op volgt. Het niet behalen van de doelstellingen is vaak het gevolg van de kantjes eraf lopen. Een goed dieet schema zal water, melk, thee of koffie zonder suiker voorschrijven als vloeistoffen die je mag drinken. Als je dan besluit dat je wel een glas cola hebt verdient in plaats van een glas water dan is de kans groot dat je je doelstellingen niet zult behalen. Ook al lijkt de hoeveelheid calorieën in het glas cola onschuldig; al die suikers zullen je bloedglucose flink opschudden. Hierdoor krijg je een piek in de insulinespiegels wat tot gevolg heeft dat je lichaam vet gaat vasthouden.

Wil je voedingsmiddelen gaan vervangen, omdat je deze niet lust bijvoorbeeld, zoek dan naar gelijkwaardige alternatieven. Wil je geen quinoa eten dan kan je dit bijvoorbeeld vervangen door zilvervlies rijst. Deze koolhydraten worden ook langzaam afgebroken. Maar als je deze gaat vervangen door witte rijst of pasta dan heb je een koolhydraatbron in je dieet geïntroduceerd die voor een piek in de bloedsuikers zal zorgen. Dit kan de werking van je gehele dieet verpesten.

Wees ook realistisch met je doelstellingen en laat je niet ontmoedigen als het niet zo snel gaat als je had gehoopt. Het is normaal dat mensen in de eerste week van een dieet schema wel 3 of 4 kilo verliezen en dat het daarna wat stagneert. Het grote gewichtsverlies in de eerste week is het gevolg van vochtverlies. Bij diversen dieetvormen wordt uitgegaan van een beperking van de hoeveelheid koolhydraten. In het lichaam worden koolhydraten in de vorm van glycogeen opgeslagen. Glycogeen heeft de eigenschap veel vocht vast te houden. Met het verliezen van het glycogeen zal het lichaam veel vocht gaan afvoeren. Dit effect zal na een week weg zijn en zal het gewichtsverlies veel gelijkmatiger gaan.

Wat is een goed dieet schema om af te vallen?

Je zou ook interesse kunnen hebben in