Voedingsexperts schroeven de adviezen voor het eten van groenten steeds verder op. Zo adviseert het Voedingscentrum het advies op van 200 gram groenten naar 250 gram groenten per dag. In andere landen gaan ze soms nog een stapje verder dan hier in Nederland. Zo werd het advies in Australië opgevoerd naar maar liefst 375 gram groenten per dag. Maar waarom zijn groenten zo belangrijk voor onze gezondheid? En hoe krijg je zoveel groenten in je dieet verwerkt? Op deze vragen zullen we in dit artikel antwoord geven.
Gezondheidsvoordelen van groenten
Mensen die groenten en
fruit in hun vaste eetpatroon hebben lopen minder risico op chronische ziekten.
Groenten leveren de voedingstoffen die essentieel zijn om vitaal en gezond te
blijven.
Groenten zijn een belangrijke bron van verschillende voedingsstoffen.
Voedingsstoffen waaraan groenten rijk zijn: voedingsvezels, foliumzuur, kalium,
vitamine A en vitamine C. Het kalium wat in groenten zit is een vaak onderschat
mineraal. Het is nodig voor de kalium-natrium balans. Als we in verhouding meer
natrium (zout) eten dan kalium dan zorgt dit voor een te hoge bloeddruk. Het
mineraal kalium is nodig om de bloeddruk te reguleren. Goede bronnen van kalium
zijn zoete aardappels, aardappelen, tomaten, bonen, spinazie en bietjes.
Groenten bevatten nauwelijks vet. Sommige groenten bevatten kleine hoeveelheden
vetzuren maar dit zijn gelukkig de gezonde vetzuren. Zo is bijvoorbeeld
boerenkool een goede bron van de goede omega 3 vetzuren.
Het bijzondere van groenten is dat ze laag in calorieën zijn, ondanks het feit
dat ze rijk zijn aan voedingsstoffen. Groene bladgroenten zijn het meest arm
aan calorieën. De groenten die onder de grond groeien, zoals aardappelen,
bietjes, pastinaak en wortelen, zijn het meest rijk aan calorieën. Dit zijn dan
calorieën in de vorm van koolhydraten.
Groenten zijn een uitstekende bron van voedingsvezels. Deze heeft ons lichaam
nodig om het cholesterol te kunnen reguleren. Dit helpt om het risico op hart
en vaatziekten laag te houden. Vezels zijn ook belangrijk voor een goede
werking van de darmen. Het zorgt ervoor dat de ontlasting niet te hard of te
zacht wordt. Hierdoor wordt constipatie, iets waar veel mensen last van hebben,
voorkomen.
Het foliumzuur in groenten is goed voor de vorming van rode bloedcellen. Dit
helpt bij het transport van zuurstof door het bloed, zodat je minder snel
vermoeid voelt. Ook ijzer, een spoorelement in groenten, is nodig voor de
vorming van rode bloedcellen. Het vitamine C in groenten zorgt ervoor dat het
ijzer goed wordt opgenomen.
Het vitamine A in groenten is goed voor de ogen en de huid. Mensen die
onvoldoende vitamine A eten kunnen nachtblind worden en andere problemen met
het zicht krijgen. Groentesoorten die bijzonder rijk aan vitamine A zijn, zijn
oranje gekleurd. Zo zit er veel vitamine A in worteltjes en oranje paprika.
Vitamine A helpt, net zoals vitamine C, tegen infecties.
Het eten van voldoende groenten en fruit is dan ook onderdeel van een
verantwoord en gezond dieet. Het reduceert het risico op hart- en vaatziekten,
diabetes type 2, obesitas, een hartaanval of beroerte. Een dieet rijk aan
groenten en fruit biedt ook bescherming tegen bepaalde vormen van kanker,
hoewel dit van diversen factoren afhankelijk is zal ook op andere
(leefstijl)factoren gelet moeten worden.
Een ander voordeel van groenten is dat ze je maag vullen. Dit klinkt misschien
wat raar, maar omdat groenten zo weinig calorieën bevatten zijn ze een goede
opvulling. Een volle maag stopt het gevoel van honger waardoor je minder
calorieën eet. Omdat groenten vezelrijk zijn verlaten ze vrij langzaam de maag.
De maag heeft veel tijd nodig om de groenten te verteren door al deze vezels.
Pas als de groenten voldoende verteert zijn gaan ze naar de dunne darm waar ze
ook lang zullen blijven. Groenten passen dan ook in een dieet wat gericht is op
afvallen. Ze zijn caloriearm maar ze vullen wel de maag.
Groenten zijn ook nodig voor het zuur-base evenwicht. Een goed zuur-base
evenwicht is goed voor onze gezondheid omdat onze goede bacteriën niet kunnen
leven in een milieu wat te veel verzuurd is. Verzuring treed op door het eten
van veel vetten en eiwitten. Door veel groenten te eten bij een maaltijd die
rijk is aan vetten en eiwitten breng je dit weer een beetje in evenwicht. Ook
het eten van suikers zorgt voor verzuring. Als je graag snoept is het daarom
goed om daarnaast ook veel groenten te eten.
Hoe krijg je meer groenten in je dieet?
Als je minimaal 250 gram
groenten per dag wilt eten dan redt je het niet om alleen maar groenten te eten
bij het avondeten. Heel je bord zou dan vol groenten liggen. Op deze manier zou
je ook niet optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen van groenten. Je
lichaam krijgt dan in 1x veel voedingsvezels te verwerken wat juist weer voor
problemen met de spijsvertering, of stoelgang, kan zorgen. Het is daarom beter
om verspreid over de dag groenten te eten. Zo zou je de dag kunnen beginnen met
een groene
smoothie. Een groene smoothie maak
je van groene bladgroenten en fruit. Door wat eiwitten aan de smoothie toe te
voegen voedt deze je voldoende om de ochtend door te komen. Je kunt er
bijvoorbeeld een schep Griekse yoghurt, hennepzaad of amandelpasta aan
toevoegen.
Een andere manier om groenten aan je ontbijt toe te voegen is door het maken
van een boerenomelet. Of door plakjes tomaat op je boterham met kaas te doen.
Wat betreft de lunch kan je meer groenten eten door bijvoorbeeld een salade te
eten. Of een soep gemaakt van groenten, bijvoorbeeld tomatensoep of pompoensoep.